Onderdeel van duurzameinzetbaarheid

Zelf aan de slag

Binnen uw eigen bedrijf aan de slag met duurzame inzetbaarheid kan vandaag nog. In opdracht van en in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bieden verschillende instanties bedrijven in Nederland hulp op maat. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar om u alvast op weg te helpen.

placeholder

Handreikingen en tools

Wilt u vandaag nog aan de slag met duurzame inzetbaarheid? Hier vindt u praktische handreikingen en tools die u direct verder kunnen helpen, of u nou werknemer of leidinggevende bent.

Hoe gaat u het gesprek aan met uw medewerkers? Wat levert investeren in duurzame inzetbaarheid eigenlijk op? Wat zijn de signalen van werkstress en wat kunt u er aan doen? Op deze pagina worden regelmatig nieuwe tools geplaatst.

Kansen calculator

Investeren in duurzame inzetbaarheid kan u als ondernemer veel opleveren. Stel met de online Kansen Calculator Duurzame Inzetbaarheid vast hoe uw kansen op betere bedrijfsprestaties kunnen toenemen door de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers te verhogen. Versterk de betrokkenheid, stimuleer de ontwikkeling van uw medewerkers door scholing en dring het ziekteverzuim terug. De Kansen Calculator schat op basis van een uitgebreide database in wat er voor uw organisatie te winnen valt.

Experimenteer online en maak direct uw eigen business case duurzame inzetbaarheid.

Lees ook de achtergrond rapportage.

CALCULATOR

ePortfolio

Een baan voor het leven bestaat niet meer. Bijblijven en aantonen wat je waard bent is cruciaal. Het ePortfolio brengt in beeld wat iemand allemaal heeft geleerd en gepresteerd. Dit loopt van informatie over interesses en talenten tot concrete resultaten zoals diploma’s, (ervarings)certificaten, prestaties en scores op testen en evaluaties. We komen het ePortfolio tegen bij bedrijven, regionale en sectorale samenwerkingsverbanden en arbeidsmarktpartijen.

50 praktische tips

In het Manifest van de 100 voorbeeld-bedrijven op het gebied van duurzame inzetbaarheid beschrijven deze bedrijven ook 50 praktische tips om vandaag nog mee aan de slag te gaan. De tips zijn als volgt onderverdeeld; gezondheid, organisatie, betrokkenheid, APK en ontwikkeling.

Download hieronder de 50 tips en werk nog lang en gelukkig.

de 50 tips

Pay it forward

Werkgevers die vooroplopen op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid geven binnen het project Pay it Forward kosteloos hun kennis en ervaring door aan bedrijven en organisaties die ook hun werknemers vakbekwaam, gezond en gemotiveerd willen houden. Goed voorbeeld doet volgen. U kunt één-op-één advies krijgen, een in-house seminar volgen of een kijkje nemen in de keuken van een van de voorlopers.

Bekijk het aanbod, laat u bijpraten over de mogelijkheden en deel uw eigen kennis.

Pay it forward

Syntens

In opdracht van het ministerie van Social Zaken en Werkgelegenheid, helpt Syntens een beperkt aantal MKB-ondernemers beter, eerder en sneller te innoveren. Syntens kan samen met u in kaart bregen welke mogelijkheden er zijn om de bedrijfsvoering binnen uw bedrijf te optimaliseren én de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers te verbeteren. Zo nodig verwijst Syntens u door naar geschikte kennisaanbieders, zoals hogescholen, TNO of commerciële dienstverleners. De dienstverlening van Syntens is kosteloos. De investering is dus de tijd en de winst is groot.

Voor een kennismakingsafspraak neem contact op met Alan Hameetman:

alan.hameetman@syntens.nl

website Syntens

Toolbox duurzame inzetbaarheid

Zet hier de eerste stappen naar duurzame inzetbaarheid met de Toolbox. Na het invullen van een simpel keuzemenu bepaalt de Toolbox welk instrument kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid, speciaal toegepast op uw bedrijf.

Bekijk ook de toolkit Gezond Werk. De toolkit bevat een video, presentaties, een flyer, een factsheet en ‘platte’ teksten. Ze zijn gemakkelijk te downloaden en kunnen aangepast worden aan de bedrijfssituatie. HR, bedrijfsartsen, management of de OR kunnen de middelen gebruiken. Maar ook externe adviseurs, bijvoorbeeld GGD-professionals die in hun regio inzetten op gezondheidsbevordering en preventie op de werkplek.

Met de Toolbox kun je meteen beginnen en de stap zetten naar duurzaam werken.

de toolbox

MKB-Scan

Om te blijven presteren in een steeds meer concurrerende, mondiale economie moeten we allemaal langer, slimmer en ook meer gaan werken. Hoe doe je dat? Door bewust om te gaan met de scholing, gezondheid en mobiliteit van uw medewerkers.

Wilt u weten of u de talenten en vaardigheden van uw mensen volledig benut? Vul dan de scan van MKB NL in. Dan weet u meteen waar uw uitdagingen liggen.

MKB-Scan

Regelingen

Voor verschillende doeleinden bestaan regelingen ter stimulering van duurzame inzetbaarheid waar u direct gebruik van kunt maken. Lees meer over mobiliteitsbonussen, stimuleringsregelingen voor werkgevers en afdrachtvermindering loonbelasting onderwijs

Links

Steeds meer organisaties in Nederland zetten zich in voor duurzame inzetbaarheid. Hier vindt u een overzicht van bruikbare links.