Onderdeel van duurzameinzetbaarheid

Terug naar overzicht

Verbeteren gezondheid levert €2,6 miljard op

12 oktober 2012
Verbeteren gezondheid levert €2,6 miljard op

Als werkgevers investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers levert dat geld op. Als het ziekteverzuim door duurzaam werken met 1% daalt, scheelt dat alle Nederlandse werkgevers samen jaarlijks €2,6 miljard in kosten. Per werknemer komt dit neer op een bedrag van ongeveer €400 per jaar.

Dit blijkt uit een doorrekening van CapGemini in opdracht van het ministerie van SZW. Gezonde werknemers zorgen ook voor een hogere productiviteit, als die door duurzaam werken met 1% toeneemt, dan levert dat jaarlijks €6 miljard op. Voor een bedrijf met 100 werknemers komt dit neer op een omzetstijging van €95.000 per jaar. De doorrekening is na te lezen in de bundel 8 business cases.

Voorbeelden
De Brabantse thuiszorgorganisatie Thebe Thuiszorg heeft het ziekteverzuim met 5% weten te verlagen. Voorheen zagen cliënten van Thebe soms wel 30 medewerkers per week, nu wordt de zorg verleend door kleine teams. De medewerkers zijn daardoor veel meer betrokken bij hun werk. Bij schoonmaakbedrijf Menno Sappé Reinigingsspecialisten is het ziekteverzuim gedaald van 12% naar 4,5%. Dat komt onder meer door nauwe samenwerking met de verzekeraar, de arbodienst en een speciaal spreekuur met een fysiotherapeut. De medewerkers worden ook jaarlijks gescreend op hun gezondheid.

Zie voor info dit bericht