Onderdeel van duurzameinzetbaarheid

Terug naar overzicht

Werknemers op bezoek bij Asscher vertellen hun verhaal over Duurzame Inzetbaarheid

08 april 2014
Werknemers op bezoek bij Asscher vertellen hun verhaal over Duurzame Inzetbaarheid

Op 7 april ging minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek met twaalf bijzondere werknemers. Deze twaalf werknemers hebben allen op eigen initiatief geïnvesteerd in hun huidige én toekomstige werksituatie. Willem, Giovanna, Herman en nog negen andere werknemers zijn de werknemers waar minister Asscher trots op is. Zij vertelden hun eigen verhaal aan de minister.

Willem (57) uit Friesland heeft jarenlang als ondernemer een eigen drukkerij gehad, totdat hij in 2011 met lege handen stond. "Ik heb Facebook, LinkedIn en Twitter ontdekt. Op die kanalen heb ik oude bekende opgezocht en laten weten dat ik op zoek ben naar een baan. Op een vaste baan hoef ik op mijn leeftijd niet te rekenen, maar ik wil gewoon graag aan de slag. In de zomer heb ik boten geverfd op de scheepswerf van mijn zoon. Fysiek zwaar werk dat ik niet lang kan doen. Kortgeleden werd ik gebeld door een contact uit de grafische wereld. Voor zes maanden vervang ik nu een zieke manager. Ik heb geen idee wat ik daarna kan doen, maar ik ben positief over de toekomst en kijk van dag tot dag wat er mogelijk is." 

Giovanna (42) uit Zwolle is bij een bekende hotelketen in korte tijd van kamerschoonmaakster opgeklommen tot leidinggevende van twaalf personen. “Op mijn 24ste kreeg ik een kind. Ik werkte niet, mijn sociale netwerk was klein en ik verzorgde het huishouden. Bij de peuterspeelzaal van mijn zoon deed ik vrijwilligerswerk in de hoop een vaste baan te krijgen. Er werd me veel beloofd, maar ik kreeg steeds maar geen betaald werk. Op mijn 34ste had ik er genoeg van. Ik ben werk gaan zoeken en ik kon bij dit hotel terecht. Elke keer gaf ik aan dat ik meer wilde werken en leren. Mijn leidinggevende weet dit en de deur staat altijd open als ik opnieuw vragen of ideeën heb. Als je bedrijf kansen biedt om door te groeien, dan moet je die met 100% aanpakken. Iedere dag leer ik weer wat nieuws!

Herman (51) uit Assen combineert de zorg voor zijn vrouw, die vier jaar geleden door een bus werd aangereden, met zijn baan als anesthesie assistent. Hij is een verpleegkundige in hart en nieren. “Door het ongeluk is de arm van mijn vrouw verbrijzeld. s Ochtends help ik haar daarom bij het aankleden. Als het opstarten langer duurt dan verwacht dan kan ik gerust een uurtje later op mijn werk verschijnen. Voor mij is het heel logisch om de zorg voor mijn vrouw op me te nemen. Maar dit is alleen mogelijk, omdat ik alles bespreek met mijn werkgever. Ga daarom het gesprek aan met je werkgever. Je moet niet alleen je hand ophouden. Ik ben inzetbaar en mijn werkgever is flexibel. Het is geven en nemen van beide kanten.