Onderdeel van duurzameinzetbaarheid

Terug naar overzicht

Koekjesbakkerij Veldt verkozen tot vitaalste bedrijf van Nederland

08 april 2014
Koekjesbakkerij Veldt verkozen tot vitaalste bedrijf van Nederland

De ElkeDagBeterAward gaat dit jaar naar Koekjesbakkerij Veldt uit Veenendaal. De jury heeft Veldt gekozen als vitaalste bedrijf van Nederland. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overhandigde de award tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht aan trotse directeur Kees Pater van de koekbakkerij.

Asscher roemde de vooruitstrevendheid van Veldt. “De meeste ondernemers in het mkb zijn de hele dag bezig met hun zaak. In deze tijden van crisis is dat waarschijnlijk nog meer dan anders het geval. Werknemers stimuleren om bijvoorbeeld gezonder te leven, een opleiding te volgen of hun vaardigheden bij te spijkeren, kan er dan soms bij inschieten.”

De jury prijst Koekjesbakkerij Veldt omdat medewerkers op een vernieuwende manier bij het gehele productieproces betrokken worden. Dit dankzij een verandertraject in 2011, waarbij Kees Pater de verantwoordelijkheid van zichzelf heeft verlegd naar zijn medewerkers. "We hebben ons organigram omgedraaid. Ik sta onderop en de medewerkers bovenaan. De belangrijkste vraag die ik mezelf dagelijks stel is: Wat kan ik doen voor de mensen boven me, zodat ze optimaal presteren?"

De 25 medewerkers van de bakkerij - ook wel 'meedenkers' genoemd door Pater - worden aangemoedigd om eigen beslissingen te nemen en werken nauw samen met het management. Dat zorgt voor een zichtbaar positief bedrijfsresultaat, betere financiële prestaties en meer werkplezier. Volgens Pater doordat ze mede de koers bepalen. "De bakkers en inpakkers weten vaak beter een oplossing voor een probleem te bedenken dan ikzelf. En ze voelen zich verantwoordelijk, waardoor het bedrijf gewoon door draait als ik een dag weg ben."