Onderdeel van duurzameinzetbaarheid

Terug naar overzicht

Forbo Coevorden speelt Koerskaart Van Werkstress naar Werkplezier

10 november 2014
Forbo Coevorden speelt Koerskaart Van Werkstress naar Werkplezier

'Simpel en effectief'. 'Zo’n koerskaart maakt het makkelijk om een goed gesprek over werkstress te starten en dingen los te krijgen.' 'Onthullend.' ‘Verhelderend.' 'Leuk!'

Dat zijn de reacties van de leden van het Forbo-managementteam, dat op donderdag 6 november, midden in de Check je Werkstress Week, deelnam aan een sessie met de Koerskaart Van Werkstress naar Werkplezier. Aan tafel zaten de directeur van Forbo Coevorden, de logistiek manager en de leidinggevenden van de afdelingen Productie, P&O, R&D en Financiën.

Nadat doel en werkwijze van de Koerskaart waren uitgelegd – de koerskaart is bedoeld om met circa zes mensen een goed gesprek te hebben over werkstress – ging het MT in dialoog. En hoe! Men vertelde elkaar openlijk wanneer men zich een 'stresskip' voelde, en wanneer een 'koele kikker'. Men vertelde elkaar wat ze aan de ander merkten als die gestrest was. Men gaf elkaar tips, zoals: 'Ik heb de 'ping' die mijn smartphone bij elk e-mailtje laat horen uitgeschakeld.' Men erkende hoe belangrijk het is dat je werk hebt dat bij je past, met voldoende autonomie, waarbij je verbindingen kunt maken met andere mensen.

Het was mooi om te zien hoe open het gesprek was, hoe gemakkelijk ze elkaar open vragen stelden over waar je stress van krijgt, en waarvan energie. Kortom: de Koerskaart blijkt een uitstekend hulpmiddel om stress bespreekbaar te maken en elkaar te helpen met de aanpak ervan!

Dit verslag is geschreven door Aukje Nauta, hoogleraar organisatiepsychologie UvA en adviseur bij Factor Vijf