Onderdeel van duurzameinzetbaarheid

Terug naar overzicht

Bedrijven staan sterker met EVC

14 november 2012
Bedrijven staan sterker met EVC

Er zijn al een flink aantal bedrijven die gebruiken maken van de EVC-ervaringscertificaten. Zo geeft aannemersbedrijf Voogt Smilde aan dat medewerkers de belasting door lichamelijke arbeid kunnen verlichten doordat zij middels een EVC (erkenning van verworven competenties) een meer begeleidende rol kunnen spelen in het bouwproces. Rabobank geeft aan dat de wereld snel verandert, en dat haar medewerkers mee kunnen ontwikkelingen door het behalen van EVC-certificaten.

Door een EVC worden kennis en kunde van werknemers nauwkeurig in kaart gebracht. Duidelijk wordt wat mensen allemaal hebben geleerd op het werk en ook daarbuiten. Een EVC-procedure mondt uit in een ervaringscertificaat: een document waarin wordt vastgelegd wat iemand kan en weet. Deze kennis en ervaring wordt vergeleken met een landelijke standaard zoals die in het mbo, hbo of branche wordt gebruikt. U weet daardoor precies op welk niveau werknemers kunnen functioneren.

Medewerkers zijn flexibeler inzetbaar

Als u precies weet wat uw medewerkers kunnen en weten, kunt u ze extra taken geven en ze flexibeler inzetten binnen uw organisatie. Bij een reorganisatie kunnen ze makkelijker en verantwoord op een andere plek in de organisatie worden geplaatst. En moet u onverhoopt afscheid nemen van medewerkers, dan kunt u ze een ervaringscertificaat meegeven en daarmee hun kansen op een andere baan vergroten.

Met een ervaringscertificaat kunnen medewerkers vrijstelling krijgen voor een deel van hun vervolgopleiding. Ze zijn er dus sneller mee klaar. Daardoor kost het u minder en hebt u sneller beter opgeleide mensen.

Kosten ervaringscertificaat

Omdat de procedure van een ervaringscertificaat maatwerk is, variëren de kosten tussen de € 700,- en € 1.500,-. Daarnaast vraagt het een tijdsinvestering van medewerkers. Zij moeten bewijzen verzamelen, ordenen en onderbouwen. Gemiddeld kost het een medewerker 40 uur om een ervaringscertificaat te halen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tegemoetkoming in de kosten te krijgen voor EVC-trajecten:
- De werkgever kan via de WVA € 334 per werknemer ontvangen. Deze regeling is in ieder geval nog van toepassing in 2013.
- Via de aftrek scholingsuitgaven inkomstenbelasting kan iemand maximaal € 15.000 krijgen voor scholing, waaronder EVC. De drempel hiervoor is € 500.
-Soms vergoeden O&O-fondsen van de branche de kosten van ervaringscertificaten geheel of gedeeltelijk.

Meer weten?Op www.kenniscentrumevc.nl vindt u alle informatie. U kunt er een erkende EVC-aanbieder zoeken en de ervaringen van andere werkgevers bekijken. Tevens vindt u een checklist voor het selecteren van een EVC-aanbieder.