Stichting de Parabool
Bij ons heeft de mens - zowel cliënt als medewerker dus - altijd al centraal gestaan.
1. Over het bedrijf
“Wij geloven erin dat wij onze cliënten alleen centraal kunnen stellen, als wij onze medewerkers ook de verdiende aandacht geven.” Het is duidelijk dat bij Stichting de Parabool uit Schalkhaar de mens centraal staat. Duurzame inzetbaarheid, al gebruikt de organisatie dit modewoord liever niet, wordt daarbij zeer succesvol ingezet.
2. Wat hebben we gedaan?
“Een parabool is een wiskundig figuur dat zich kenmerkt door één brandpunt. Als mensgerichte organisatie hebben we weinig met dit soort wiskundige formules. Toch past de naam ‘parabool’ Stichting de Parabool goed. Ook onze zorgorganisatie heeft namelijk één brandpunt: het leven van de cliënt. Stichting de Parabool ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of aanverwante stoornis, en hun omgeving”, vertelt Ruth Berns, manager P & O bij De Parabool. “Maar ook onze medewerkers bieden wij graag ondersteuning. Wij geloven er namelijk in dat wij onze cliënten alleen centraal kunnen stellen, als wij onze medewerkers ook de verdiende aandacht geven. Dit noemen wij niet bewust ‘duurzame inzetbaarheid’, dat vind ik zo’n modewoord. Bij ons heeft de mens – zowel cliënt als medewerker dus – altijd al centraal gestaan. Dit proberen wij op een professionele manier aan te pakken, bijvoorbeeld door duidelijk te zijn over functie-eisen en competenties en het aanbieden van evc-trajecten.”
3. Wat heeft het opgeleverd
Persoonlijk, betrouwbaar en deskundig zijn woorden die goed bij Stichting de Parabool passen. “Die woorden komen terug in onze kernwaarden. En gelukkig ervaren onze medewerkers onze organisatie ook als zodanig”, vertelt Berns. “Eens in de drie jaar laten we door een externe organisatie, Effectory, een medewerkertevredenheidsonderzoek uitvoeren. Hierop scoorden we dit jaar het gemiddelde cijfer 8,2! Onder meer door medewerkers te betrekken bij de organisatie, zijn ze bevlogen in hun werk. Zo organiseren we onder meer workshops ‘creatief met krapte’, waarin we medewerkers vragen om mee te denken over verantwoordelijkheden op de werkvloer, maar ook over mogelijkheden en kansen voor de toekomst voor De Parabool. Verder hebben we onlangs allemaal een feedbacktraining gehad, en we organiseren eens in de drie jaar een ontmoetingsdag. Tijdens die dag kunnen medewerkers elkaar, zoals de naam al zegt, ontmoeten in verdiepende workshops.”
4. Gouden tip
Zet de mens centraal!